Selecteer een pagina

Park Lingezegen

Park Lingezegen is een nieuw landschapspark tussen Arnhem en Nijmegen met veel ruimte voor mensen, landbouw, natuur, cultuur en water. De totale oppervlakte van Lingezegen beslaat 1700 hectare, en is dus ongeveer zo groot als 3400 voetbalvelden! Een flink gebied met vele mogelijkheden.

Herkenbaarheid

Bij de ingangen van Park Lingezegen zijn karakteristieke entreezuilen geplaatst. Zo is voor wandelaars, fietsers en automobilisten duidelijk dat hier het landschapspark begint.

De 5 deelgebieden

Park Lingezegen is opgedeeld in vijf deelgebieden. Deze deelgebieden krijgen ‘persoonlijke’ accenten.

Zo lijkt De Park straks het meest op een stadspark met een mozaïek van lanen, stukken bos en open gedeelten. Met name de inwoners van Elst en Schuytgraaf kunnen hier profiteren van de vele mogelijkheden tot recreëren. Water is waar het om draait in Het Waterrijk: water om te bergen, water om te spelen en water voor de natuur.

In Het Landbouwland – waar ook Park Bredelaar ligt – behouden boeren hun plek. Dit gebied is door zijn weidsheid aantrekkelijk om in te fietsen of te skeeleren.

De Betuwe in het klein, dat is het karakter van De Buitens. Dit gebied heeft fiets-, ruiter- en wandelpaden die aansluiten op de andere deelgebieden. Twee archeologische vindplaatsen worden aangekleed tot kleine parkjes. En tot slot is er deelgebied De Woerdt in het zuidelijkste puntje van Park Lingezegen. Deze sluit aan op de landschapszone in de Waalsprong en markeert de overgang van stad naar platteland.

Het Landbouwland

In Het Landbouwland houden boeren blijvend een plek. Het gebied is door zijn weidsheid aantrekkelijk om in te fietsen of skeeleren, of om een flinke wandeltocht of buitenrit te maken, en daarvoor zullen er dus zeker meer mogelijkheden komen. Uiteraard biedt het park boeren de kans om nieuwe activiteiten te ontplooien, zoals een boerderijwinkel of bed & breakfast.

In dit gebied wordt een netwerk van fiets- en wandelpaden aangelegd, en mogelijk ook ruiterroutes. Deels vallen deze paden samen met twee natuurverbindingszones. Er komen kleine parkjes die op een bijzondere, eigen wijze worden ingericht, bijvoorbeeld door kunstenaars.

Het Landbouwland biedt bij uitstek mogelijkheden om de band tussen stad en land te verstevigen. Boeren kunnen naast hun boerenbedrijf een neventak beginnen in de zorg, educatie, horeca, recreatie of verkoop aan huis. Het gebied is door zijn omvang en openheid ook heel geschikt voor duursporten. De doorlopende Singel wordt hier bijvoorbeeld gevormd door kersenbomen.

Hoe zou het zijn in 2025?

… ongekende vergezichten … lekker lang fietsen, stevig wandelen, een flink eind rechtdoor skeeleren … boeren aan het werk … sapjes, hapjes, streekproducten op de boerderij … zien hoe voedsel groeit en bereid wordt … schoolklassen en verjaarspartijtjes op de boerderij … de Betuwe proeven …

Meer in Park Lingezegen

Park Lingezegen kent een lange historie en is nog lang niet uitontwikkeld. De gezamenlijke overheden hebben de basis gelegd voor een mooi gebied. Echter de komende jaren is het de beurt aan bewoners, bedrijven en andere initiatiefnemers. In het gebied zijn al veel goede (burger)initiatieven gestart. Een mooi voorbeeld hiervan is Landerij de Park. Dit is centrum voor natuurbeleving en ligt in deelgebied de Park (nabij Arnhem-Zuid). Een ander voorbeeld zijn de Natuurakkers van Doornik, waar o.a. op duurzame wijze landbouw wordt bedreven en volop ruimte is voor recreatie. Park Bredelaar is een van de laatste ontwikkelingen in Park Lingezegen en moet net zo’n mooi pareltje in Park Lingezegen worden.

Wilt u meer weten? Op de website van Park Lingezegen kunt u alles vinden wat u maar wilt weten over Park Lingezegen.